Obilježen međunarodni praznik rada - 1. svibnja 2014.

Obilježen međunarodni praznik rada – 1. svibnja 2014.


Međunarodni praznik rada – 1. svibnja obilježen je ove godine u Zagrebu, u organizaciji sindikalnih središnjica SSSH, NHS, MHS i HURS, pod nazivom “ZAJEDNO ZA 8+8+8”. Središnje mjesto ovogodišnje proslave bila je Radnička cesta, u spomen na ono što je nekada predstavljala – središte industrije i radnih mjesta.
Sindikalisti su formirali “tri osmice”, a što je na milenijskoj fotografiji ovjekovječio Šime Strikoman. Nakon snimanja milenijske fotografije okupljenim sindikalistima su se, kraćim govorima, obratili sindikalni čelnici, a potom se sindikalna povorka uputila prema Maksimiru. Duž Radničke ceste su simbolično zapaljeni “lampaši”, a u parku Maksimir Sekcija mladih SSSH dijelila je karanfile. Sindikalisti su nosili crvene kartone, kao poruku Vladi RH, da radnici ne odustaju od “tri osmice”.
Podsjećamo da se Međunarodni praznik rada – 1. svibnja obilježava u spomen na velike radničke demonstracije, koje su održane u Chicagu (SAD) 01. svibnja 1886. godine, a u kojim je poginulo više od dvije stotine radnika, a osam radnika je osuđeno na smrt. Radnici su demonstrirali sa zahtjevom za osmosatnim radnim vremenom, a borba radnika za “tri osmice” (8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna) aktualna je i danas, u 21. stoljeću. Međunarodni praznik rada – 1. svibnja obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Zagrebu, u parku Maksimir.
Članovi Sindikata zdravstva Hrvatske, kao udruženog sindikata u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, sudjelovali su u obilježavanju Međunarodnog praznika rada – 1. svibnja.