Otkud Anici Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaću?

Otkud Anici Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaću?


Poštovani članovi, prenosimo tekstove:

Večernjeg lista:

Otkud predsjednici Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anici Prašnjak podatak da medicinske sestre obračunavaju plaće, kazala je danas u Rijeci Radmila Belobrajić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

– Ne radi se o obračunu plaća, već o evidenciji prisutnosti na radu koji se unaša u Centralnu obradu podataka što dalje ide u platne službe svih zdravstvenih organizacija diljem Hrvatske, gdje naši ekonomisti uredno obračunavaju plaće, to su radili prije, to rade i sada – poručila je Belobrajić Čahut. Umjesto takvih obmana, trebalo se izboriti za veća prava medicinskih sestara, upozorila je Belobrajić Čakuh napominjući kako, za razliku od sestara, liječnici imaju pravo na dodatak na plaću za odgovornost.

Prašnjak je izigrala medicinske sestre, a ne Rajko Ostojića, zaključila je. Podsjetila je i na važeći Granski kolektivni ugovor prema kojemu je poslodavac obvezan svakom djelatniku platiti prekovremeni rad, a ako zaposlenik to želi, umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane prema ostvarenim satima prekovremenog rada. Vjeruje da se manipulira i podacima o manjku liječnika u Hrvatskoj, čelnica Sindikata zdravstva drži da ih ima dovoljno.

Portala index.hr:

PREDSJEDNICA Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut danas je na konferenciji za novinare u Rijeci izjavila kako nije točna tvrdnja čelnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anice Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaće.

“Neka dotična čelnica prestane s obmanjivanjem javnosti i medicinskih sestara”, poručila je.

Radmila Belobrajdić Čahut navela je da plaće obračunavaju službenici u platnim službama zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske, a da glavne sestre klinika, zavoda i centara rade evidenciju prisutnosti djelatnika na radu dodavši da su prije tu evidenciju unosile u stari, a sada u novi program, što je u njihovom opisu poslova i radnih zadataka, na temelju kojih platne službe obračunavaju plaće zaposlenika.

Činjenica je da je novi program COP-a, složeniji i zahtjevniji, no obveza je da se on primjenjuje, kako po pitanju obračuna plaća, tako i po pitanju evidencije prisutnosti djelatnika na radu, dodala je.

Govoreći o dodacima od deset posto na liječničku odgovornost, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske navela je da je “upravo Anica Prašnjak ta koja je to ispregovarala, i potpisala, isključivo za liječnike, u sva tri granska kolektivna ugovora,“ te da je “ona izigrala medicinske sestre, a ne bivši ministar Rajko Ostojić”.

Zaposlenik umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane

Poslodavac je po važećem granskom kolektivnom ugovoru obvezan svakom djelatniku platiti prekovremeni rad, a ako zaposlenik to želi, umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane prema ostvarenim satima prekovremenog rada u omjeru 1:1,5, kazala je dodavši da je nadzor primjene u praksi obveza sindikata, koji ima mehanizme sankcioniranja sanacijskog upravitelja i ravnatelja, ako prekrše tu odredbu.

Radmila Belobrajdić Čahut još je navela da je Odluka o zabrani zapošljavanja od 2. siječnja 2013. u službi nadzora i sprečavanja zlouporabe zapošljavanja u sustavu zdravstva.

“Ako je potreba zamjene za djelatnike, koji su po bilo kojoj osnovi dulje odsutni, uz obrazloženje, suglasnost sanacijskog ili upravnog vijeća ustanove i pozitivnog mišljenja zavoda, ministar će takvo zapošljavanje potpisati”, kazala je navodeći da je “Uredba o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama uradak Vlade, a ne Ministarstva zdravlja i bivšeg ministra Ostojića, tako da Anicu Prašnjak i medicinske sestre ni po toj osnovi bivši ministar nije izigrao”.