index.hr: Sindikati bijesni zbog neuvažavanja staža: Vlada je postala ilegalna


VLADA je danas donijela Uredbu sa zakonskom snagom o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Sindikat policije Hrvatske oštro je reagirao na Uredbu, opisujući je u medijskom priopćenju kao protuustavnu.

U nastavku prenosimo priopćenje Sindikata policije Hrvatske u potpunosti.

Podnesen zahtjev za ocjenom ustavnosti

“Dana 31.12.2014. održana je 203. telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donijela Uredbu sa zakonskom snagom o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

Spomenutom se Uredbom sa zakonskom snagom do 31.03.2015. godine produljuje važenje Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža donesenog 31.03.2014. (NN 41/14) s primjenom od 01.04.2014. godine do 31.12.2014. godine.

Navedenu odluku Vlade RH smo i najavili kao vrlo vjerojatno u našim prethodnim dopisima. U tim dopisima također smo naglasili da je SPH podnio zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (vjernost službi). Navedeni zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavni sud RH je i prihvatio na svojoj sjednici održanoj u kolovozu 2014. godine, te je ocjena ustavnosti predmetnog Zakona trenutno u proceduri na Ustavnom sudu.

Ovakav produžetak Zakona, koristeći instrument Uredbe sa zakonskom snagom, smatramo kršenjem našeg ugovornog odnosa s Vladom RH (kao potpisnika Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike), te kao loš pokazatelj poštivanja sindikata kao socijalnih partnera, a osobito zaposlenika MUP-a i to onih koji su stekli uvjete iz Kolektivnog ugovora po osnovi ostvarenih godina radnog staža (onih koji imaju više od 20 godina u državnoj službi).

Uredba krši Ustav i međunarodne konvencije

Smatramo da to nije samo kršenje Ustava, zakona i međunarodnih konvencija, već i nepoštivanje potpisanih kolektivnih ugovora. Ugovori se moraju poštivati.

Podsjećamo da je tim Zakonom za razdoblje od 01.04.2014. do 31.12.2014. godine uskraćeno pravo na dodatak na 4, 8 i 10% za vjernost državne službe ugovoren Kolektivnim ugovorom (s više od 20 godina državne

To što je Vlada Republike Hrvatske Zakon produljila UREDBOM sa zakonskom snagom do 31.03.2015. godine smatramo još jednim argumentom u prilog našoj tezi o protuustavnosti navedenih propisa, kao i načina njihovog donošenja. Stoga ćemo, sukladno prijašnjim našim najavama, podnijeti zahtjev za ocjenu suglasnosti s

Ustavnom i Zakonom i ove Uredbe sa zakonskom snagom u propisanom roku. Vjerujemo da naši zahtjevi pred Ustavnim sudom imaju veliku šansu da budu pozitivno riješeni, tj. da Ustavni sud ukine navedeni Zakon i Uredbu sa zakonskom snagom. U tom bi slučaju, svi oni članovi SPH koji su u periodu od 01.04.2014. godine do 31.03.2015. godine bili i biti će uskraćeni na svoje pravo na dodatak od 4, 8 i 10% (dodatak za vjernost službi) ugovorenim Kolektivnim ugovorom, mogli potraživati uskraćena materijalna prava, sa zateznim kamatama, u čemu ćemo im pomoći putem odvjetničkih ureda SPH.

Puno hvala Vladi Republike Hrvatske na lijepoj novogodišnjoj čestitci svim policijski i državnim službenicima i namještenicima s najviše radnog staža u državnoj službi!

S poštovanjem,
Predsjednik SPH,

Dubravko Jagić”

SDLSN: Vlada postala ilegalna

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske također su se očitovali na današnju Uredbu.

Donošenjem uredbe sa zakonskom snagom kojom se produžuje primjena Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža Vlada Republike Hrvatske postala je ilegalna.

“Naime, donošenjem nepravih zakona na fantomskim telefonskim sjednicama Vlada je prešla Rubikon koji ju je dijelio od legitimne (premda neuspješne) izvršne vlasti i tijela koje se ne libi zakonodavne diktature.

Milanovićeva Vlada više čak ni ne pokušava zakone koje predlaže „provlačiti” kroz saborsku „perilicu rublja” i svojim je posljednjim aktom Hrvatsku uvela u „januarsku” zakonodavnu diktaturu.
S time u svezi Sindikat skreće pozornost kako, budući da ova uredba sa zakonskom snagom stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama, Hrvatskoj možda prijeti i još jedna zakonodavna prijevara u obliku antidatiranog broja Narodnih novina s danom objave 31. prosinca 2014. godine.

Naime, važeći Zakon o uskrati vrijedi do 31. prosinca ove godine i u slučaju da uredba kojom je produženo njegovo trajanje nije stupila na snagu s 1. siječnja 2015. godine, pravo na dodatak po osnovi staža imaju u siječnju 2015. godine svi državni službenici s 20 i više godina staža, a drugačije teško i može biti, budući da je 1. siječnja praznik tijekom kojeg se Narodne novine ne objavljuju.

Postavlja se i pitanje može li se govoriti o produljenju nekog zakona ukoliko on ne vrijedi u kontinuitetu.

Zbog ovakve Vladine prakse Sindikat od Ustavnog suda traži da što prije odluči o već pokrenutom postupku ocjene ustavnosti i zakonitosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža te od Vlade dodatno zatraži i „zapisnik” sa današnje telefonske sjednice Vlade, kako bi jednom za svagda nacija saznala kako se na njoj izglasavaju zakoni – podizanjem ruku ili lupanjem telefonske slušalice po glavi ministra”, stoji u medijskom priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

-izvor: index.hr-