Jubilane nagrade: PREDOMISLILI SE! Da izbjegne tužbe, Vlada će isplatiti 150 milijuna kuna


Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama. Riječ je o 112,5 milijuna kuna koji se odnose na 2014. i 2015.

-pogledaj odluku-

 

Sa portala www.net.hr:

Predloženom odlukom određuje se da će se službenicima i namještenicima u javnim službama, koji su tijekom 2014. i 2015. godine ostvarili pravo na jubilarnu nagradu, a kojima je ona isplaćena prema umanjenoj osnovici od 500 kuna, temeljem sporazuma s poslodavcem kojim će se urediti pitanja sudskih sporova i troškova te pripadajućih kamata, isplatiti razlika između isplaćenog iznosa jubilarne nagrade i iznosa po osnovici za izračun jubilarne nagrade od 1.800 kuna.

Pokrenuto 1.000 sudskih postupaka

Prema podacima koje je na sjednici Vlade iznio ministar rada i mirovinskog sustavaMirando Mrsić, donijeto je oko 50 pravomoćnih presuda za isplatu razlike jubilarne nagrade, pokrenuto nešto manje od tisuću sudskih postupaka s istim tužbenim zahtjevom, a dio zaposlenih je najavio podizanje sudskih tužbi.

Stoga se, kako je dodao, današnjom Vladinom odlukom izbjegavaju poveći troškovi za proračun, koji bi nastali podmirenjem sudskih i odvjetničkih troškova.

Ukupno treba naći 150 milijuna kuna

Tumačeći to načelom pravednosti, Mrsić je predložio, a Vlada prihvatila, prijedlog da se i državnim službenicima namještenicima, na jednak način kao zaposlenima u javnim službama, primijeni ista osnovica za izračun jubilarne nagrade.

Ministra Mrsić je nakon sjednice Vlade izjavio da je ukupna svota potrebna za isplatu jubilarnih nagrada za 2014., 2015. i 2016. godinu 150 milijuna kuna.

“Ta će se sredstva pronaći u preraspodjeli proračuna”, rekao je Mrsić.

Današnjim potezom Vlada želi izbjeći sudske sporove te isplaćivanje jubilarnih nagrada na osnovu sudskih presuda, a što u konačnici košta znatno više.