SSSH: Zabrinjavajuće nepoznavanje  nacionalnih propisa i međunarodnih standarda  o slobodi organiziranja i kolektivnog pregovaranja

SSSH: Zabrinjavajuće nepoznavanje nacionalnih propisa i međunarodnih standarda o slobodi organiziranja i kolektivnog pregovaranja


Poštovani članovi,

u nastavku donosimo priopćenje SSSH.

 

Zabrinjavajuće nepoznavanje
nacionalnih propisa i međunarodnih standarda
o slobodi organiziranja i kolektivnog pregovaranja

Potaknut jučerašnjom neprimjerenom izjavom gospođe Šikić, ministrice rada i mirovinskog sustava, kako će zakonsko uređivanje plaća u javnoj upravi kolektivne ugovore učiniti bespotrebnima, Savez samostalnih sindikata Hrvatske drži nužnim još jednom upozoriti sve obnašatelje izvršne vlasti kako je Republika Hrvatska dužna poštovati ne samo nacionalne propise (Ustav RH te zakone i podzakonske akte) već i međunarodne standarde. Posebno ističemo temeljne konvencije Međunarodne organizacije rada, čijom je Republika Hrvatska punopravnom članicom, poput Konvencije 87. o slobodi udruživanja i kolektivnog pregovaranja i Konvencije 98. o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Ministrica u čijem je području odgovornosti stvaranje poticajnog okruženja za slobodu organiziranja i kolektivnog pregovaranja, za razvoj industrijskih odnosa, za razvoj bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga, doista si ne smije dozvoliti ovakve izjave.

Je li riječ samo o početnom nesnalaženju ministrice ili o namjeri Vlade da dokine slobodu kolektivnog pregovaranja, ne možemo znati jer socijalni dijalog nije uspostavljen. Vlada uporno nastavlja s puštanjem probnih balona u javnosti, a na ishitrene i nedorečene poteze moguće je ići isto takvim reakcijama, što bi svakako valjalo izbjeći.

Stoga još jednom pozivamo Vladu Republike Hrvatske na hitnu uspostavu punog socijalnog dijaloga s hrvatskim socijalnim partnerima.

Mladen Novosel,
Predsjednik