U JAVNIM SLUŽBAMA SE ZADRŽAVAJU ISTA PRAVA PO TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU

dnevnik.hr: Vlada i sindikati postigli prvi dogovor: Potpisat će “kratki” Kolektivni ugovor

Vlada i sindikati javnih službi postigli su dogovor oko sklapanja privremenog Temeljnog kolektivnog ugovora. On će se početi primjenjivati od 13. ožujka, a trajat će do 1. kolovoza.

Ukoliko se u tom razdoblju ne dogovori potpisivanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora produžit će se primjena prava iz privremenog sve do postizanja dogovora. ”Sindikati i Vlada dogovorili su da će u narednom razdoblju prava zaposlenih u javnim službama regulirati kratki Temeljni kolektivni ugovor koji će vrijediti do 1. kolovoza s produženom primjenom do 1. studenog”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

”Ovim temeljnim ugovorom zadržat ćemo ista prava u javnim službama. Argumenti obiju strana su se sveli u ovakve zaključke. To nam daje vrijeme da u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru pristupimo spremni i da postignemo bolje uvjete rada za naše radnike u javnim službama”, kazao je.

Predstavnici sindikata također su zadovoljni pregovorima, javlja N1.

”Ono što smo tražili je da sklapamo ugovor na kraći period. Vlada je prihvatila i to je pozitivan pomak. Bili su teški pregovori, jer je Vlada inzistirala da se regres regulira kao u državnim službama, što bi nama bilo neprihvatljivo. Od toga se odustalo. Očekujemo u novim pregovorima nastavak dobre vjere”, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

izvor: dnevnik.hr: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlada-i-sindikati-postigli-prvi-dogovor-potpisat-ce-kratki-kolektivni-ugovor—468477.html