tportal.hr: Smjenski rad ne ugrožava zdravlje nego plaće


Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić – Čahut izjavila je danas kako je uvođenje smjenskog rada u sustav zdravstva zakonito i ne ugrožava živote i zdravlje bolesnika, a bolje je za rad i zdravlje liječnika.

Čemu halabuka oko uvođenja smjenskog rada u sustav zdravstva kada je u Zakonu o radu (ZOR) jasno određeno da se ne može imati više od 180 prekovremenih sati na godinu, a nije moguće organizirati 24-satna dežurstva, kazala je Belobrajdić – Čahut na konferenciji za novinare.

Ocijenila je da je shema smjenskog rada napravljena u okvirima kolektivnog ugovora (KU) i ZOR-a te da liječnici nisu dobili dvostruko plaćena dežurstva, što su tražili.
Kada je donesen novi KU jasno je rečeno da sati odrađeni u dežurstvu idu u redovnu mjesečnu satnicu i da će se platiti kao prekovremeni rad, navela je Belobrajdić – Čahut ističući da će sada prvi puta liječnicima taj prekovremeni rad biti plaćen.

Također je podsjetila da poslodavac ne može liječniku bez njegove suglasnosti narediti da radi više od 48 sati tjedno.

Ocijenila je kako rad u smjenama ne utječe na bolesnike, a bolji je za rad i zdravlje liječnika jer je nemoguće kvalitetno raditi u kontinuitetu 24 sata. Osim toga, na taj bi se način brzo nadmašio maksimalni broj prekovremenih sati, što bi bilo nezakonito.

Galama oko smjenskog rada pokazuje da se ‘sve vrti oko novca’, smatra Belobrajdić – Čahut, jer se prekovremeni rad plaća 50 posto na osnovnu plaću, dok je dežurstvo bilo plaćeno čak 135 posto.

Podsjetila je kako je već ranije upozoravala na drastično smanjivanje bolničkih proračuna zbog čega je postalo upitno čime će se u bolnicama uopće raditi i zaraditi za plaće.

Zašto se nije dizala halabuka oko toga, upitala je istaknuvši kako se 95 posto bolničkih budžeta troši na plaće, a samo pet posto za sve ostalo.

Belobrajić – Čahut kaže kako je jedina alternativa izmjena ZOR-a, a u tom bi slučaju radi organiziranja 24-satnih dežurstava prekovremeni rad morao biti neograničen.

-izvor-