vecernji.hr: Tužit ćemo ministra Linića za mobing!


Kako je krenulo, plaće neće biti isplaćene do kraja mjeseca, a prema članku 52. Temeljnog kolektivnog ugovora između dvije isplaćene plaće ne smije proći više od 30 dana

Tužit ćemo ministra Linića za mobing, poručila je danas iz Rijeke Radmila Čahut Belobrajić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske, upozorivši da i nakon tri mjeseca od uvođenjaCentralnog obračuna plaća (COP-a) plaće u zdravstvu ozbiljno kasne.

– Imali smo razumijevana prva dva mjeseca, ali ovo se dalje ne može tolerirati. Ljudima je dosta, nezadovoljni su, stalno zovu, pitaju kada će biti isplata, sindikat se pretvorio u “call centar”. Kako je krenulo, plaće neće biti isplaćene do kraja mjeseca, a prema članku 52. Temeljnog kolektivnog ugovora između dvije isplaćene plaće ne smije proći više od 30 dana.

COP nije prilagođen sustavu, ne prepoznaje pripravnost u bolnicama zbog čega se ne mogu posložiti isplatne liste. Novac je na žiro računima još od utorka, ali se ne može isplatiti. Ako ne ide, onda treba tražiti načina kako COP primijeniti, prilagoditi zdravstvenom sustavu, a to ne mogu učiniti ljudi koji taj sustav ne poznaju. Na ovoj priči inzistira ministar Linić. Ovo je prešlo svaku mjeru, za svaki dan kašnjenja plaće, imamo pravo pokrenuti tužbu i tražiti kamate – zaključila je Čahut Belobrajdić.

-izvor-