vecernji.hr: Ne trebaju nam politička prepucanja, trebaju nam novci


Sramotno je i neprimjereno da se KBC Rijeka koristi kao poligon za politička prepucavanja sukobljenih strana na štetu zaposlenika i pacijenata. Odgovornost za ovakvo derutno stanje bolnice su zapravo politika i političari. Drastičnim smanjenjem bolničkog proračuna doveli su bolnicu na rub propasti. Sindikat zdravstva već godinama  upozorava na katastrofalno stanje upravo zbog drastičnog smanjenja bolničkog proračuna koji nije dovoljan niti za tekuće poslovanje – komentirala je danas u Rijeci predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić – Čahut medijska nagađanja o smjeni sanacijskog upravitelja i dugogodišnjeg šefa KBC-a Rijeka Hermana Hallera.

U samo dvije godine bolnički proračun KBC-a Rijeka smanjen je za 10 milijuna kuna, u međuvremenu je uveden PDV na lijekove, poskupjeli su energenti, potrošni medicinski materijal, gdje je u takvim uvjetima odgovornost sanacijskog upravitelja, pita Belobrajić Čahut.

– Razlika između prihoda i rashoda je pet milijuna kuna, toliko nam mjesečno nedostaje. Vlast se uvijek maćehinski odnosila prema KBC-u Rijeka. Umjesto da su političari spriječili urušavanje KBC-a Rijeka, prepucavaju se čiji će puleni zasjesti na rukovodeća mjesta unutar bolnice. Nama ne trebaju ničiji puleni, trebaju nam novci. Očekivati s ovakvim budžetom ulaganja van je svake pameti – kazala je dodavši kako riječkoj bolnici trenutno nedostaje 150 milijuna kuna za uređenje objekata i nužna popravke. Usto, neka se naši političari udostoje vratiti bolnički budžet na 50 milijuna kuna i osiguraju dodatnih 50 milijuna za obnovu dijagnostičke opreme i puste nas da radimo, zaključila je predsjednica Sindikata zdravstva.

Pita se gdje je sada ministar Jovanović, nekada žestoki kritičar bivšeg ministra zdravstva Milinovića u vrijeme kada je bolnički budžet pao sa 50 na 48,8 milijuna kuna. Sada razmišlja kako će svoga pulena postaviti za šefa KBC-a Rijeka, zaključila je Belobrajić Čahut.

– Upravljačko tijelo ove ustanove je sanacijsko vijeće koje ne traži Hallerovu ostavku – ističe Belobrajić Čahut koja drži da bi trebalo vratiti upravno vijeće u kojem će sjediti čelni ljudi Županije i predstavnici zaposlenika. Predsjednica sindikata Hrvatske podržava master plan za zdravstvo, uvjerena kako bolnice bez bolesnika svakako treba zatvoriti.

 

-izvor-