POPLAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ-Priopćenje Ministarstva zdravlja RH, Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Podaci za donacije - Hrvatski crveni križ

POPLAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ-Priopćenje Ministarstva zdravlja RH, Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Podaci za donacije – Hrvatski crveni križ


POPLAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Usljed poplava koja su zadesile područje Republike Hrvatske te susjednih država (link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/245389/Default.aspx ), prenosimo priopćenje Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Podatke za donacije koje prikuplja Hrvatski crveni križ.

Pozivamo sve, a poglavito članove Sindikata zdravstva Hrvatske da, sukladno svojim mogućnostima, pomognu stanovnicima na poplavljenim područjima.

Pripćenje Ministarstva vezano za poplave

19.05.2014.
Zagreb, 19.05.2014.-Prema izvješćima epidemiologa u pripravnosti iz poplavom pogođenih županija tijekom vikenda i jutrošnjih izvještaja, zdravstvena situacija je zadovoljavajuća. Dakako, postoji povećan rizik od zaraznih bolesti, a vezano uz kontaminaciju vode i hrane, ozljeđivanja i  ugriza životinja.
 Na području Požeško-slavonske županije dvoje se ljudi javilo na infektološki odjel, ali bolest najvjerojatnije nije vezana uz poplavu jer ti pacijenti nisu sa poplavljenog područja.
 Nakon poplava uglavnom prijete crijevne zarazne bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama. Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati.
Naravno, u poplavljenim područjima građani ne smiju koristiti bunarsku vodu za konzumaciju.
 Dodatno, postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došli u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno i postoji rizik od bolesti koje prenose glodavci svojim izlučevinama, ako njihove izlučevine dođu u kontakt s hranom i vodom za piće.
 U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su u kontroliranim uvjetima te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smještaja povećan je rizik od prijenosa bolesti koje se šire kontaktom i kapljičnim putem.
Ljekarne su otvorile vrata kako bi svi oni koji trebaju lijekove, a nisu ih ponijeli tijekom evakuacije, mogli iste nabaviti putem svojih liječnika obiteljske medicine.
Hitna medicinska služba i sanitetski prijevozi su u proteklih 36 sati odradili 158 intervencija sa ukupno 28 timova. U tijeku je aktiviranje mreže za psihološke krizne intervencije čiji će članovi pružiti psihološku prvu pomoć u sabirnim centrima na poplavljenom području.
Sutra, 20.05.2014. ministar zdravlja će se na terenu Županje, Drenovaca i Cerne i osobno uvjeriti u funkcioniranje zdravstvenog sustava kao i u potrebe stanovništva vezano uz njihovo zdravlje.

Izvor: http://www.zdravlje.hr/novosti/novosti/pripcenje_ministarstva_vezano_za_poplave

Postupanje tijekom poplave – ispravnost vode i hrane

Za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na poplavljenim područjima u RH Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuča sljedeće mjere koje možete pročitati na linku:http://www.zdravlje.hr/novosti/ostale_vijesti/postupanje_tijekom_poplave_ispravnost_vode_i_hrane

Pomoć područjima pogođenima poplavama u RH

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj. Sve informacije o donacijama možete pronaći na linku:http://www.hck.hr/hr/brze-novosti/pomoc-podrucjima-pogodenima-poplavama-u-rh-60