Novilist.hr: Čak trećina klinika KBC-a Rijeka svaki mjesec ide u minus

Novilist.hr: Čak trećina klinika KBC-a Rijeka svaki mjesec ide u minus


KBC-u mjesečno nedostaje deset milijuna kuna, od čega milijun samo za lijekove. Naše 14. mjesto možemo zahvaliti jedino entuzijazmu naših zaposlenika i uprave, a ako se KBC nastavi financijski devastirati, slobodno može staviti ključ u bravu, kaže Radmila Belobrajić Čahut

RIJEKA » Mjesečno Kliničkom bolničkom centru Rijeka nedostaje deset milijuna kuna, od čega milijun kuna otpada samo na lijekove, upozorava predsjednica Sindikata zdravstva Radmila Belobrajić Čahut podsjećajući da mjesečni limit riječke bolnice u ovom trenutku iznosi 40,7 milijuna kuna što je deset milijuna manje u odnosu na 2011. godinu.

   Glavna sindikalna povjerenica u riječkoj bolnici još jednom podsjeća na smanjene bolničke limite reagirajući ovaj put na rang-listu bolnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojoj je KBC Rijeka zauzeo 14. mjesto. Sporno 14. mjesto predsjednicu Sindikata zdravstva razljutilo je više nego sanacijskog upravitelja prof. dr. Hermana Hallera koji je ustvrdio da s obzirom na stanje opreme i građevinske infrastrukture riječke bolnice 14. mjesto i nije tako loše.

Nerealna usporedba

– Naše 14. mjesto možemo zahvaliti jedino entuzijazmu naših zaposlenika i uprave, a ako se KBC Rijeka nastavi i dalje financijski devastirati, slobodno može staviti ključ u bravu, kaže Belobrajić Čahut.

   Prema njezinom mišljenju HZZO zna koliki su realni rashodi pojedinih bolnica pa i prema tom kriteriju ovakva usporedba nije realna.

 – Četiri hrvatska klinička bolnička centra funkcioniraju po principu duga, a u slučaju KBC Rijeka taj dug svaki mjesec iznosi deset milijuna kuna, naglašava Belobrajić Čahut.

Dugovanje ilustrira i prekoračenjima listopadskih kvota za lijekove pojednih klinika i zavoda koja zasad odobravaju povjerenstva za lijekove. Nedostatna sredstva za lijekove u riječkoj bolnici ima više od trećine klinika, a među klinikama koje idu u minus uglavnom su zastupljene najveće bolničke klinike.

 

Prekoračenja

U listopadu je najveću potrošnju imala najveća klinika riječke bolnice, Klinika za internu medicinu koja je odobreno 280 tisuća kuna više od odobrene kvote za listopad koja je 1,5 milijuna kuna. Neznatno manje prekoračenje od 270 tisuća kuna ima Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje čija je kvota za listopad iznosila 543 tisuće kuna. Slijedi Klinika za kirurgiju s odobrenim prekoračenje od 120 tisuća kuna od kvote za listopad koja iznosi 431 tisuća kuna. Kvotu za listopad osjetno premašuje i Klinika za ginekologiju i porodništvo kojoj je odobreno prekoračenje 80 tisuća kuna na osnovni iznos za lijekove od 160 tisuća kuna.

   Slijede Klinika za dermatovenerologiju s 40 tisuća kuna mjesečnog prekoračenja, Klinika za urologiju s 30 tisuća kuna prekoračenja, Klinika za maksilofacijalnu i oralno kirurgiju s 15 tisuća kuna prekoračenja te Klinika za otorinolaringologiju, Klinika za dentalnu medicinu, Klinički zavod za kliničku mikrobiologiju i Klinički zavod za radiologiju koji su kvote za listopad prekoračili u iznosima između dvije do sedam tisuća kuna.

-izvor: novilist.hr-