novilist.hr: Kaos u isplatama jubilarnih nagrada: Nekom manje, nekom više, a sve po propisu

Poštovani članovi, prenosimo članak sa novilist.hr:

Dio sindikata javnih službi koji 2013. nije potpisao dodatak TKU-a tužio je poslodavca. Presude su različite pa je u nekim slučajevima poslodavcu dano za pravo, a u nekima radnicima što je primjerice slučaj medicinske sestre iz Split

Sindikati javnih službi, potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Vlada pokušavaju sklopiti »nagodbu« o visini jubilarne nagrade za prošlu, tekuću te iduću godinu.

Naime, još 2013. dodatkom TKU-u osnovica jubilarne nagrade smanjena je sa 1.800 na 500 kuna, a taj iznos primjenjivao se i u prošloj godini. No, primjenjivao se na papiru. U praksi dio je poslodavaca u javnim službama radnicima tu nagradu isplatio na osnovu više, nevažeće osnovice. To se događalo u većini ustanova u sustavu socijalne skrbi, ali i u dijelu zdravstva. Time je narušena ideja postizanja ušteda na materijalnim pravima i to od strane samog poslodavca koji je od sindikata tražio odricanja.

Kako je već isplaćena sredstva teško vratiti, sindikati s Vladom pokušavaju postići nagodbu i iznosu jubilarne nagrade. Prvotno je bilo riječi da bi njena osnovica iznosila 1.500 kuna, no u utorak je postignut načelan dogovor da će svima koji su stekli pravo na jubilarnu nagradu tijekom prošle godine, ili pravo na nju ostvaruju u ovoj i idućoj godini ona biti obračunata na temelju 1.800 kuna osnovice. Sindikati tu ponudu trebaju razmotriti prije no što se ponovo nađu s predstavnicima Vlade idući tjedan. No, ponuda Vlade je vezana uz isplatu božićnice i regresa kojih ne bi bilo niti u ovoj i idućoj godini.

U slučaju da sindikati pristanu na ponudu Vlade, što je prilično izvjesno, svi oni kojima je lani ili tijekom ove godine isplaćena jubilarka obračunata prema nižoj osnovici dobit će nadoknadu sredstava. Osim toga, nadoknadu sredstava dobit će i zaposleni u državnim službama. Naime, i njima je osnovica jubilarne nagrade snižena, ali temeljem kolektivnog ugovora.

Posebna priča, pritom, ostaje 2013. godina, prva godina u kojoj su se sindikati pristali na snižavanje dijela prava. Naime, dio sindikata javnih službi koji tada nije potpisao dodatak TKU-a tužio je poslodavca. Presude su različite pa je u nekim slučajevima poslodavcu dano za pravo, a u nekima radnicima što je primjerice slučaj medicinske sestre iz Splita. Isplate u toj godini uopće nisu predmet razgovora Vlade i sindikata potpisnika TKU-a.

-izvor-