jutarnji.hr: NOVI MINISTAR ZDRAVSTVA ZAUSTAVIO SVA ZAPOŠLJAVANJA U HRVATSKIM BOLNICAMA

Prije tri dana novi ministar zdravstva Dario Nakić svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj uputio je ‘nalog’ za obustavu zapošljavanja, osim u slučajevima gdje je postupak odabira kandidata završen, javlja Glas Slavonije.

Slavonskobrodska bolnica ‘Dr. Josip Benčević’ objavila je prije toga tri natječaja za zapošljavanje ukupno 51 djelatnika u slavonskobrodskoj i novogradiškoj bolnici, no od svega toga neće biti ništa.

Natječaji su se odnosili na specijalizaciju 13 doktora medicine u brodskoj i 16 doktora medicine u novogradiškoj bolnici, na dvije osobe za specijalizaciju iz medicinske biokemije i laboratorijske dijagnostike, na zapošljavanje prvostupnika inženjera elektrotehnike, razvozača, četiri kuhara i pet pomoćnih radnika u kuhinji te jedne primalje, prvostupnika radiološke tehnologije i tri medicinske sestre/tehničara, a radni odnos trebao je biti zasnovan na neodređeno vrijeme. Istim natječajem tražena su i četiri doktora medicine za rad u Slavonskom Brodu, na određeno vrijeme, do popune radnih mjesta specijalistima hitne medicine.

– Obustava se ne odnosi na prijam pripravnika za obavljanje pripravničkog staža, prijam radnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i prijam radnika kao zamjena za privremeno odsutne radnike (prijam na određeno vrijeme, npr. zamjene za bolovanje, što se nikako ne smije odnositi na zamjenu postojeće zamjene za bolovanje) – stoji u ministrovu dopisu svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Ministar Nakić rekao je za HRT kako će inzistirati na kvaliteti, uvođenju reda i potpune transparentnosti te financijski održivog sustava.

– Proračunski plan za zdravstvo za 2016. bio je veći za 300 mil. kn, ali od ministra financija danas neću tražiti povećanje proračuna. Uvest ćemo racionalizaciju unutar sustava, a novac ćemo koncentrirati na najbitnije – liječenje bolesnika – rekao je Nakić.

Opovrgnuo je najave iz medija o smanjivanju prava pacijenata.

– Naprotiv, moja je namjera povećanje prava pacijenata. Određene usluge ćemo staviti u nadstandard – stručna društva će odrediti standard, ali ako netko želi nešto više, dobit će to za novac, a taj novac ćemo upotrijebiti za osnovno liječenje pacijenata. To smatram zaštitom prava pacijenata.

Naglasio je da su prijepori oko Hitne helikopterske medicinske službe sve veći i veći.

– Ugovor s talijanskom tvrtkom stajao je 10,5 mil. kn. Nije li logično da prvo popričamo s MORH-om i da svoj novac trošimo kod nas?, upitao je.

I na pitanje o sanaciji bolnica odgovorio je protupitanjem – ‘U prvoj godini sanacije je stvoren novi dug od 1,5 mlrd. kuna. Je li trebam što više reći?’ ‘Unutar sustava treba uvesti red da se liječnici mogu profesionalno ostvariti, to ćemo nastojati popraviti i tada će biti manji odljev zdravstvenih radnika. Već sam počeo pregovore sa liječničkim organzacijama da damo dignitet profesiji. Oni traže pristojne uvjete, traže dostojanstvo – rekao je Nakić za HRT.

-izvor: jutarnji.hr-