nacional.hr: SSSH protiv strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

nacional.hr: SSSH protiv strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u srijedu otvoreno pismo ministru zdravlja Dariju Nakiću u kojem ga, zbog njegovih najava o namjeri sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike,  upozorava kako bi “SKU bio ne samo protivan pozitivnim propisima, već i svojevrsno političko nasilje nad hrvatskim sustavom kolektivnog pregovaranja”.

“Hrvatski sustav kolektivnog pregovaranja uređen je zakonima, a provodi se na razini djelatnosti. Uvođenjem kolektivnog ugovora za jednu struku otvara se mogućnost privilegiranog ugovaranja uvjeta rada za tu struku i narušavanja jedinstvenog sustava vrednovanja rada za sve ostale radnike i struke unutar djelatnosti. A to znači i urušavanje dugogodišnjeg ‘tradicionalnog’ razvijanja modela kolektivnog pregovaranja, te usitnjavanja i slabljenja sindikata”, navodi u pismu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Podsjeća kako je, za razliku od udruga i komora koje štite i razvijaju pojedine profesije, kolektivni ugovor dvostrani pravni akt i instrument kojim sindikati i poslodavci uređuju uvjete rada za sve radnike svih profesija u djelatnosti.

“U uvjetima opće štednje i rezanja javne potrošnje, očito želite pogodovati jednoj profesiji, omogućiti preraspodjelu sredstava u korist liječnika, a na uštrb svih drugih u sustavu”, tvrdi Novosel.

SSSH je, kaže, svjestan problema odlazaka liječnika iz Hrvatske, ali ističe kako odlaze i medicinske sestre i ostali zdravstveni djelatnici, pa se problem ne može riješiti stvaranjem drugih problema.

“SSSH se protivi sklapanju SKU-a i smatra kako rješenje treba tražiti u dijalogu i nastavku pregovora na razini djelatnosti. Zbog jedne šnicle doista ne treba ubiti cijelu kravu”, poručuje predsjednik SSSH-a.

-izvor: nacional.hr-