hrt.hr: U štrajk bude li otpuštanja

Zbog nedostatka novca za normalno funkcioniranje riječkoga KBC-a, najavljeno je otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za 88 medicinskih sestara. Budu li te sestre otpuštene, organizirat ćemo štrajk, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić-Čahut.

Prekinut ćemo rad jer se moramo izboriti za pristojnije uvjete rada koji su neprihvatljivi i s tehničke strane jer nemamo čime raditi, rekla je i dodala da se o bolesnicima uskoro neće imati tko brinuti.

Objasnila je da je riječ o 60 sestara sa srednjom stručnom spremom i 28 viših sestara kojima je, kao što je bilo uobičajeno, ugovor na određeno vrijeme trebao biti pretočen u ugovor na neodređeno te da ih 35 u KBC-u radi više od tri godine, a jedna sestra četiri godine.

Medicinskih sestara u riječkome KBC-u ionako nedostaje, a popodnevne i noćne smjene na 30-ak postelja ‘pokriva’ samo jedna sestra, istaknula je. Dodala je da sestre ljeti teško dobivaju godišnji odmor, da ih nedostaje na svim klinikama, da, primjerice, na pedijatrijskome odjelu sada radi samo devet sestara te da će uskoro u svakoj smjeni po odjelima raditi samo jedna sestra.

Također je rekla kako je proračun riječkoga KBC-a pao na 44 milijuna kuna, a realni rashodi su 62 milijuna te je očito preostala jedina mogućnost za koju nema zakonskih prepreka – da se ukinu ugovori na određeno vrijeme.

Ministar Rajko Ostojić rekao je danas novinarima uoči sjednice Vlade da u Rijeci nema nikakvih otkaza.

Javljeno mi je iz KBC-a Rijeke da su to bile zamjene, rekao je novinarima odgovarajući na pitanje je li u riječkome KBC-u podijeljeno 36 otkaza. Radi se o rodiljnim dopustima, bolovanjima, zamjenama i slično, dodao je ministar Ostojić. Uvjeren sam da ravnateljstvo riječkoga KBC-a radi dobar posao, za sada, vidjet ćemo u rujnu, rekao je ministar Ostojić.

-izvor-