vecernji.hr: Priča o obustavljanju rada u bolnicama ne drži vodu


Čahut napominje kako se ne radi o ni o kakvom smanjenju plaća za 30, već tri posto te ukazuje na ključan problem diskriminiranja unutar zdravstvenog sustava.

Priča o obustavljanju rada u bolnicama koje u slučaju propalih pregovora s Vladom najavljuju Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara i Ivica Babić iz Liječničkog sindikata ne drži vodu, tvrdi predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Belobrajić.

Čahut napominje kako se ne radi o ni o kakvom smanjenju plaća za 30, već tri posto te ukazuje na ključan problem diskriminiranja unutar zdravstvenog sustava.

Mi smo u tim, a oni idu na razbijanje tima. Ako se govori o povećanju plaća, onda sve u sustavu treba vrednovati, nitko ne smije biti podcijenjen. Ne može deset posto sestara dobiti povećanje plaće od šest posto, a ostalih 90 posto ništa – kazala je Čahut, objasnivši kako se je plaća za šest posto povećana samo sestrama na običnim bolničkim odjelima, čime su ostale degradirane, osobito primalje.

Čahut dodaje kako su liječnicima od 1. 1. 2013. godine plaće povišene za pet posto, a dežustva su, veli Čahut, nešto sasvim drugo, od 1996. godine računaju se paušalno, devet posto za radni dan, 13,5 posto za rad vikendom i 18 posto blagdanom. Duboko vjeruje da je trebalo podržati granski kolektivni ugovor koji je u primjeni od 2005. , imali bi tako u slijedeće četiri godine osigurana sva stečena prava, a Vlada ne bi imala argumente za njegovo rušenje, zaključuje Čahut.

– Umjesto da se zajednički borimo za više novca u zdravstvu, na perfidan se način ubija zajedništvo, što je uvjet za korijenite promjene. Treba spriječiti smanjivanje bolničkih budžeta i braniti uvjete rada koji su već sada izrazito loši, u suprotnom i mi zagovaramo štrajk – rekla je Čahut.

-izvor-