novilist.hr: Štrajka u riječkom KBC-u neće biti


Naš sindikat neće u štrajk jer jednostavno nema razloga za štrajk. Mi ćemo pozivati na štrajk zbog otkaza ugovora zaposlenima u zdravstvu koji su neophodni sustavu za njegovo funkcioniranje. Štrajkat ćemo i zbog smanjenja bolničkog budžeta, jer više nema novca za pružanje osnovnih usluga

RIJEKA  » Obustave rada u Kliničkom bolničkom centru Rijeka neće biti, uvjerena je Radmila Belobrajić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske koji je s oko 1.200 članova najbrojniji sindikat u sklopu riječke bolnice. Na najave štrajka liječnika i medicinskih sestra koje već danima dolaze iz Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nakon prekinutih pregovora s ministrom zdravlja, riječka sindikalistica ističe da nije istina da su plaće liječnika i medicinskih sestara manje i do 30 posto.

– Plaće su pale za tri posto, a pozivanje na štrajk od strane ova dva sindikata je čisto obmanjivanje javnosti, kaže Belobrajić Čahut. Prema njezinom objašnjenju trenutno je na snazi kolektivni ugovor koji je 2005. godine prihvaćen referendumom te je bio na snazi do 2011. godine. Belobrajić Čahut se pita kako to da nitko u tih šest godina u zdravstvu nije pozivao na štrajk.

– Problem je nastao s početkom ove godine kad je na snazi bio kolektivni ugovor kojeg je sud proglasio ništetnim. Prema tom su se ugovoru dežurstva obračunavala kao dodatak na plaću što nikad ranije bio slučaj jer su se dežurstva obračunavala kao paušal. S takvim obračunom dežurstva su na plaći osjetno porasla. Dovoljno je reći da je riječki KBC mjesečno do takvog obračuna dežurstava na tu stavku isplaćivao 300.000 kuna, a s novim obračunom, kao dodatka na plaću, taj trošak porastao na milijun kuna. U praksi to je izgledalo otprilike ovako: liječnik bi s četiri dežurstva mjesečno na svoju plaću na ime dežurstva dobio 4.700 kuna neto, naglašava Belobrajić Čahut.

Ona podsjeća da je Ivica Babić u ime Hrvatskog liječničkog sindikata, dakle jednog od sindikata koji najavljuju štrajk, pristao na neisplatu božićnice  i regresa u zdravstvu te na osjetno smanjenje osnovice za jubilarnu nagradu prema kojoj se sada za 45 godina rada umjesto ranijih 9.000 kuna sada u zdravstvu dobiva tek 2.500 kuna. Belobrajić Čahut dodaje i to da liječnicima koji najčešće dežuraju takva materijalna prava ne bi bila ni potrebna kad bi se dežurstva i dalje obračunavala kao dodatak na plaću. Naime, kroz tako obračunato dežurstvo liječnicima bi bila zapravo i dalje bila isplaćena sva ukinuta materijalna prava.

Kad je o medicinskim sestrama riječ, ona podsjeća da je ništetni kolektivni ugovor, kojeg sada želi i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, izrazito diskriminirao medicinske sestre jer ih je tek desetina dobila veću plaću.

– Naš sindikat ovaj put neće u štrajk jer jednostavno nema razloga za štrajk. Mi ćemo pozivati na štrajk zbog otkaza ugovora zaposlenima u zdravstvu koji su neophodni sustavu za njegovo funkcioniranje. Štrajkat ćemo i zbog smanjenja bolničkog budžeta, jer mi više nemamo novca za pružanje osnovnih usluga pacijentima. Na taj način ni zaposlenici ne mogu raditi i naplatiti tu uslugu, poručuje Belobrajić Čahut.

-izvor-