tportal.hr: Sindikat zdravstva Hrvatske protiv štrajka


Nema razloga za štrajk u sustavu zdravstva, važeći Granski kolektivni ugovor za zdravstvo je odličan, a umjesto za veće plaće moramo se boriti za bolje uvjete rada, poručila je s današnje konferencije za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Belobrajdić Čahut.

Ustvrdila je da bolnički proračuni padaju pa se treba izboriti za bolje uvjete rada, a štrajkom se neće ništa dobiti, već može rezultirati samo radnom obvezom.

U SZH smatraju da bi se vraćanjem ništetnog kolektivnog ugovora, što zagovaraju sindikati koji pozivaju na štrajk, povećala primanja, tj. plaće i plaćena dežurstva za samo 20 posto zaposlenih u zdravstvu. Bolje bi bilo taj novac dati za bolničke proračune kako bi se, kaže Belobrajdić Čahut, imalo sa čime raditi.

Podsjetila je kako je SZH najavljivao štrajk, ali zbog potrebe zapošljavanja kvalitetnih medicinskih sestara, koje su radile na određeno vrijeme i koje je radi funkcioniranja bolnice trebalo primiti u stalni radni odnos, a ne ostaviti bez ugovora.

Belobrajdić Čahut rekla je da strukovni sindikati liječnika i medicinskih sestara, koji su najavili štrajk, okupljaju oko 22 posto od 72.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, ali štrajku se mogu pridružiti i ostali zaposlenici. Dodala je da “ako sindikalac huškački nastupa, pa laže da su plaće pale ili će pasti, naravno da se može očekivati veći odaziv.”

U riječkom Kliničkom bolničkom centru ima 3276 zaposlenih, od toga 472 liječnika. Po riječima predsjednice SZH-a, može se očekivati sudjelovanje u štrajku oko 150 liječnika koji su članovi Hrvatskog liječničkog sindikata, dok Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara ne djeluje u riječkoj bolnici.

“Mogu jamčiti, jer sam razgovarala sa svim zaposlenicima, da medicinske sestre u riječkoj bolnici neće štrajkati”, kazala je Belobrajdić Čahut i poručila bolesnicima da dođu na planirane preglede.

-izvor-